وقتی افراد تصمیم به کاشت ایمپلنت دندان می گیرند ، امید به بازیابی لبخندی بی نقص و کارآمد در اولویت قرار می گیرد. اما در پس این امید ، نگرانی هایی نیز وجود دارد که می تواند سایه ای بر این تجربه بیندازد ؛ یکی از بزرگترین دغدغه ها ، احتمال عفونت در ناحیه ایمپلنت است ؛ این عارضه با نام پری ایمپلنتیت هم شناخته می شود. این عفونت می تواند با علائمی مانند درد شدید ، تورم و قرمزی در محل ایمپلنت و حتی خروج چرک همراه باشد. در صورت عدم درمان به موقع ، عفونت ایمپلنت دندان می تواند به شکست کامل ایمپلنت منجر شود. اما خوشبختانه ، با شناسایی سریع علائم و مراجعه به موقع به دندانپزشک ، این مشکل قابل کنترل و درمان است. مراقبت های دقیق و رعایت بهداشت دهان و دندان ، کلید پیشگیری از این عارضه ناخوشایند است.
چه چیزی باعث عفونت ایمپلنت دندان می شود؟
پری ایمپلنتیت معمولاً به دلیل سلامت نامناسب دهان ایجاد می شود که به باکتری ها اجازه می دهد در زیر خط لثه تجمع کنند. باکتری های دهانی کنترل نشده می توانند منجر به عفونت و التهاب لثه و یا مخاط شوند. سایر عوامل خطر که می دانیم خطر ابتلا به عفونت کاشت دندان را افزایش می دهند عبارتند از:
- سیگار کشیدن : افراد سیگاری به دلیل کاهش جریان خون در لثه ، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پری ایمپلنتیت هستند. بیماران سیگاری نیز پلاک باکتریایی بیشتری در دهان خود دارند.
- دیابت : افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده به دلیل کاهش جریان خون ، بیشتر به عفونت ایمپلنت دندان مبتلا می شوند. گردش خون ضعیف توانایی شما را برای التیام آسیب یا عفونت مختل می کند.
- سیستم ایمنی سرکوب شده : بیماران دچار نقص ایمنی ، مانند مبتلایان به ایدز یا سرطان ، در معرض خطر بیشتری برای پری ایمپلنتیت هستند. یک سیستم ایمنی ضعیف نمی تواند به طور موثر با پاتوژن هایی که باعث بیماری عفونت می شوند مبارزه کند و در نتیجه عفونت شدیدتر ایجاد خواهد شد.
- کاشت ایمپلنت ضعیف : ایمپلنت های نامناسب یا ایمپلنت هایی که در نواحی با حمایت ناکافی استخوان قرار می گیرند، خطر عفونت باکتریایی در بافت اطراف ایمپلنت را افزایش می دهند.
- فشار بیش از حد : وارد کردن نیروی بیش از حد به ایمپلنت ، مانند گاز گرفتن یا جویدن غذاهای سفت ، می تواند منجر به عفونت ایمپلنت دندان شود، زیرا باعث سایش سریع و آسیب به آن می شود. شکاف های ریز در ایمپلنت مکان هایی برای مخفی شدن باکتری ها ایجاد می کند.
- روکش یا سایر ترمیم های نامناسب : اگر روکش یا سایر ترمیم ها به درستی انجام نشوند ، می توانند باعث تحریک و التهاب در بافت محل کاشت شده و منجر به بروز پری ایمپلنتیت شوند.
- عدم شرکت در جلسات پیگیری : بعد از ایمپلنت کردن دندان ، باید حداقل یک جلسه با پزشک خود دیدار داشته باشید. در این ویزیت ، هر مشکلی در ایمپلنت یا بافت اطراف آن وجود داشته باشد رفع می شود. عدم شرکت در این جلسه می تواند باعث شود مشکلات کوچک به مشکلات بزرگتری تبدیل شوند.
علائم عفونت ایمپلنت چیست؟
علائم پری ایمپلنتیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم یا قرمزی لثه های اطراف ایمپلنت
- ترشح چرک از اطراف ایمپلنت
- درد یا حساسیت در لثه های اطراف ایمپلنت
- طعم بد در دهان
- شل شدن ایمپلنت
- عفونت پیشرفته ممکن است منجر به تحلیل استخوان شود
درمان عفونت ایمپلنت دندان
درمان پری ایمپلنتیت معمولاً شامل ترکیبی از حذف بافت آسیب دیده و باکتری و همچنین درمان ضد میکروبی است. هدف از این گزینه های درمانی ، ضدعفونی کردن بافت اطراف ایمپلنت قبل از گسترش عفونت به استخوان فک است.
حذف بافت آسیب دیده شامل برداشتن پلاک و تارتار از سطح ایمپلنت و بافت اطراف آن با استفاده از ابزارهای تخصصی است. پزشک می تواند این کار را در مطب خود انجام دهد.
درمان ضد میکروبی شامل استفاده از دهانشویه های ضد میکروبی یا ژل های موضعی برای از بین بردن باکتری ها و کنترل عفونت است. کلرهگزیدین گلوکونات یک شستشوی ضد میکروبی رایج برای درمان عفونت ایمپلنت دندان است.
اگر پری ایمپلنتیت شدید باشد یا به درمان غیر جراحی پاسخ ندهد ، ممکن است مداخله جراحی ضروری باشد. درمان جراحی عفونت ممکن است شامل برداشتن بافت و استخوان عفونی و همچنین قرار دادن عوامل ضد میکروبی برای کمک به کنترل عفونت باشد.
نحوه درمان عفونت ایمپلنت در خانه
حفظ بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از وقوع (یا عود مجدد) پری ایمپلنتیت بسیار مهم است. درمان خانگی شامل مسواک زدن دندان ها و سطوح ایمپلنت دو بار در روز و نخ دندان کشیدن روزانه برای کنترل موثر پلاک است. همچنین از دهانشویه ضد میکروبی برای از بین بردن باکتری های پنهان شده در دهان استفاده کنید. همچنین مهم است که به طور منظم برای تمیز کردن و معاینات به پزشک خود مراجعه کنید.
چگونه از عفونت ایمپلنت دندان پیشگیری کنیم؟
برنامه ریزی مناسب قبل از کاشت برای نتایج موفقیت آمیز ایمپلنت بسیار مهم است. برای مثال انتخاب یک متخصص ایمپلنت خوب در تهران یا شهر محل سکونتتان ، می تواند از بروز عفونت و دیگر عوارض جلوگیری کند. همچنین رعایت بهداشت دهان قبل و بعد از کاشت نیز سهم مهمی در پیشگیری از عفونت ایمپلنت دارد.