پوسیدگی دندان

پوسیدگی ، یک آسیب دائمی است که در قسمت سخت دندان ها رخ می دهد و به تدریج منجر به ایجاد حفره و سوراخ در آن ها می شود. عوامل متعددی بر پوسیده شدن دندان ها موثر هستند که به طور کلی می توان به باکترهای موجود در دهان، خوردن میان وعده های مکرر، مصرف نوشیدنی های سرشار از قند مانند نوشابه و عدم رعایت بهداشت دهانی و دندانی اشاره کرد.ایجاد حفره و پوسیدگی دندان یکی از رایج ترین مشکلاتی است که این روزها افراد بسیاری با ان دسته و پنجه نرم می کنند. طبق آمار جهانی بیشترین رنج سنی که از این رویداد اسیب می بینند کودکان و نوجوانان هستند. در مجموع همه افرادی که در دهان خود دندان دارند، احتمال پوسیدگی برای آن ها وجود دارد حتی نوزادان.در این مقاله کلینیک ایران دنتال، بهترین مرکز درمان پوسیدگی دندان در تهران، شما را با این تهدید خاموش اشنا می کند، و راهکارهایی را جهت مدیریت آن ارائه می دهد.

 

پوسیدگی دندان-کلینیک ایران دنتال

 

نتایج بی توجهی به پوسیدگی دندان

اگر این حفره ها درمان نشوند، به تدریج بزرگ تر می شوند و قسمت های عمیق تری از دندان را در گیر خواهند کرد. که در نهایت به درد شدید، عفونت و از دست دادن دندان منتهی می شود. اگر می خواهید بدانید که چگونه از بروز آن ها می توان جلوگیری کرد باید گفت، مراجعه منظم به پزشک، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بهترین راه محافظ از این مرواریدها در مقابل اسیب می باشد.

نشانه های پوسیده شدن دندان

با توضیحات فوق قطعا به این موضوع می اندیشید که چگونه می توان وجود پوسیدگی دندان را تشخیص داد؟ در پاسخ لازم است بدانید که علائم و نشانه های حفرات بسته به شدت و محل آن ها متفاوت است. وقتی یک حفره به تازگی ایجاد شده باشد، شما ممکن است هیچ تغییری مانند درد در دندان های خود ، احساس نکنید. با بزرگتر شدن وسعت پوسیدگی، علائم زیر شما را درگیر خواهد کرد:

  1. درد دندان، به صورت خود به خودی که بدون هیچ دلیل ظاهری رخ می دهد.
  2. حساس شدن دندان ها
  3. درد شدید تا متوسط حین خوردن یا نوشیدن مواد غذایی شیرین، داغ و سرد
  4. وجود حفره های اشکار در دندان ها
  5. لکه های قهوه ای، سیاه و حتی سفید روی هر سطحی از دندان های شما
  6. درد حین جویدن

برای پوسیدگی دندان چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

از جمله رایج ترین سوالاتی که افراد برای مراجعه به بهترین کلینیک برای درمان پوسیدگی دندان در تهران می پرسند، زمان ویزیت کردن متخصص می باشد. از آنجایی که شما ممکن است از وجود پوسیدگی ها در دندان های خود آگاه نباشید؛ بنابراین بسیار مهم است که در زمان بندی مشخص مورد ارزیابی قرار بگیرید. موضوع دندان با سایر اجرا بدن از آن حیث تفاوت دارد که بروز مشکلات در آن ها تدریجی است و حتما نباید به دیدن علائم به تکاپو برای درمان بیافتید. با این حال اگر این موضوع را نمی دانستید، در صورتی که با کوچکترین درد دندان مواجه شدید، در اسرع وقت به یک دندان پزشک حاذق مراجعه کنید.

دلایل پوسیدگی دندان

همانطور که قبلا نیز به این موضوع اشاره کردیم، حفره ها در اثر پوسیده شدن تدریجی دندان ها به وجود می ایند. در ادامه عواملی که به این امر دامن می زند اشاره خواهیم کرد:

مرحله اول، تشکیل پلاکت ها؛ لایه دندانی چسبناک شفاف است که سطح رویی دندان های شما را می پوشاند. به علت مصرف قند بالا و خوب تمیز نکردن دندان ها این اجرام سطح رویی آن را پوشش می دهند. وقتی برای مدت زمان طولانی قند و نشاسته ها از روی دندان های شما زدوده نشوند، باکتری ها به سرعت از آن ها تغذیه می کنند و پلاک ها را تشکیل می دهند. محل تشکیل آن ها عموما در زیر یا بالای خط لثه است، درست همان جایی که با مسواک خوب تمیز نمی شود. با تجمع و پاک نشدن صحیح آن ها، لایه تشکیل شده استحکام پیدا می کند به نحوی که دیگر نمی توان آن ها را با مسواک زدن پاک کرد. تشکیل پلاک ها مانند گارد از فعالیت های باکتری ها محافظت می کند.

مرحله دوم، حملات پلاک ها؛ ساختار اسیدی این اجرام مواد معدنی دندان ها را در خود حل می کند. این خوردگی باعث ایجاد یک حفره کوچک بر روی سطح رویی یا مینا دندان می شود، دقیقا از همین مرحله پوسیدگی دندان به تدریج آغاز می شود. وقتی که لایه ای هر چند نازک از مینای دندان از بین رفت، باکترهای و اسیدهای به تدریج به لایه های بعدی که عاج نامیده می شود دست می یابند. دقیقا همانند یک نبرد که صف اول لشکر از هم گسسته می شود و دشمن می تواند به دل لشکر دست پیدا کند. عاج در مقایسه با مینا نرم تر است و در برابر اسید مقاومت کمتری دارد و از سوی دیگر چون از طریق کانال هایی با عصب دندان اتصال دارد، باعث ایجاد حساسیت در آن ها می شود.

مرحله سوم، پوسیده شدن دندان؛ با بزرگ شدن حفره، باکتری و اسیدها راه خود را بیشتر به لایه های داخلی دندان پیدا می کنند و در نهایت به ناحیه مرکز آن که پالپ نامیده می شود دست می یابند. به گفته متخصص در بهترین مرکز درمان پوسیدگی دندان در تهران، پالپ متشکل است از عصب ها و رگ های خونی است که با قرار گرفتن در معرض باکتری ها، متورم و دردناک می شود. اگر علت درد را می خواهید باید بگوییم که از آنجایی که در ناحیه داخلی دندان ها فضایی برای تورم رگ های خونی وجود ندارد، عصب آن قسمت تحت فشار قرار می گیرد و باعث درد می شود. این درد حتی می تواند نواحی بیشتری را اعم از استخوان فک و دهان را تحت تاثیر قرار دهد.

سطح و درجه پوسیدگی دندان

مراحل پوسیدگی دندان را می‌توان بر اساس سطوح مختلف دسته‌بندی نمود. این سطوح به شرح زیر هستند:

سطح یک: پوسیدگی قابل مشاهده سطحی : در این مرحله، پوسیدگی سطحی، روی دندان‌ها رخ می‌دهد که برای دندان پزشک به راحتی قابل مشاهده است. در این نوع پوسیدگی شامل تشکیل حرفه هایی بر روی سطوح جونده دندان‌های عقب، مانند دندان‌های آسیاب و پره‌مولر (دندان‌های آسیاب کوچک) و پوسیدگی در دو طرف دندان‌های جلو می‌ باشد.

سطح دو: پوسیدگی سطحی غیرقابل مشاهده: در این مرحله، حفره‌های ایجاد شده روی سطوح بین دندان‌های آسیاب و پره‌مولر باعث پوسیدگی شده و با چشم انسان قابل مشاهده نیستند.

سطح سه: پوسیدگی بین دندانی: این نوع پوسیدگی همانطور که از اسمش مشخص است در سطوح بین دندان‌های جلو رخ داده، اما لبه‌های برش دندان‌ها را درگیر نمی‌کند. همانند مرحله دو، در این دسته‌بندی نیز پوسیدگی قابل مشاهده نیست.

سطح چهار: پوسیدگی تا لبه دندان‌ها: در این مرحله، پوسیدگی به سطوح بین دندان‌های جلویی نیز می رسد و لبه های دندان را نیز درگیر می کند.

سطح پنج: پوسیدگی تا خط لثه: در این مرحله، پوسیدگی در نواحی جلو یا پشت دندان‌های جلو یا عقب و نزدیک خط لثه دیده می شود.

سطح شش: پوسیدگی دندانی عمده : در این نوع پوسیدگی، آسیب به سطح بالایی دندان‌ها، چه در لبه‌های انسیزال (4 دندان قدامی بالا و پایین) و چه در نوک دندان‌های عقبی، قابل مشاهده است.

عوامل موثر بر پوسیدگی دندان

همانطور که قبلا نیز به این موضوع اشاره کردیم همه افرادی ه در دهان خود دندان دارند، احتمال بروز پوسیدگی در آن ها وجود دارد. با این حال عواملی وجود دارد گر بر این موضوع دامن می زند:

  • موقعیت دندان

پوسیدگی اغلب در دندان هایی رخ می دهد که در قسمت تحتانی دهان قرار دارند. منظور از دندان های تحتانی، آسیاب است که با نام مولار یا پری مولار نیز شناخته می شود. این دندان ها نسبت به سایر اجزا دارای شیار و شکاف های متعددی می باشند که محل خوبی برای انباشت ذرات غذایی تلقی می شوند. از سوی دیگر به علت عدم دسترسی راحت به ان ها، احتمال اینکه به خوبی پاک نشوند وجود دارد و منجر به پوسیدگی دندان می شوند.

  • مصرف مواد غذایی و نوشیدنی خاص

غذاهایی که به مدت طولانی به دندان های شما می چسبند مانند شیر، بستنی، عسل، شکر، نوشابه، میوه های خشک و غیره بیشتر از غذاها که به ساده با بزاق پاک می شوند دندان های شما را در معرض پوسیدگی قرار می دهند.

  • خوردن زیاد میان وعده های غذایی

وقتی شما دائما میان وعده و مواد غذایی قندی مصرف می کنید، در واقع به باکترهای موجود در داخل دهان خود بیشتر سوخت رسانی می کنید که بتوانند به دندان های شما حمله کنند. مصرف نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه و سایر نوشیدنی های اسیدی به فعالیت های باکتری ها در ایجاد پوسیدگی یاری می رساند.

  • تغذیه نوزاد قبل از خواب

طبق نظر پزشک در کلینیک خوب درمان پوسیدگی دندان در تهران، هنگامی که به نوزاد قبل از خواب شیر ، شیر خشک، ابمیوه یا سایر مایعات قندی داده می شود. مواد موجود این نوشیدنی ها ساعت ها حین خواب بر روی دندان های آن ها باقی می ماند و در نهایت بستری را برای فعالیت باکترهای فراهم می اورد.

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

اگر شما دندان های خود را به اندازه کافی مسواک نزنید، امکان تشکیل پلاک ها و پوسیدگی دندان به حداکثر میزان خود می رسد.

  • استفاده ناکافی از فلوراید

فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که از تشکیل حفره ها جلوگیری می کند و حتی به عنوان مانعی برای اسیب های بدوی پوسیدگی در نظر گرفته می شود. به علت فوایدی که این ماده برای دندان های شما دارد، به بسیاری از منابع اب های عمومی افزوده می گردد. علاوه بر این موضوع شرکت های سازنده خمیر دندان های ضد پوسیدگی و دهانشویه از فلوراید به عنوان یک جز ثابت استفاده می کنند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها